Helder voelen
Lichter denken

Een levenswijze die je dichter bij jouw kern brengt.

Waarom yoga?

Yoga omvat meer dan de houdingen die we aannemen op de mat. De houdingen, ademhalingsoefeningen en concentratieoefeningen zijn tools om ‘uit het hoofd en in je lijf’ te komen. Je ervaart dat alles wat je tegenkomt aan ruimte, opening, ontspanning, stijfheid, blokkades en oordelen er gewoon mag zijn. Door alles wat je waarneemt te erkennen, leer je jouw lijf en geest dat het ‘nu’ een veilige plek is.

Je hoofd komt tot rust, je lichaam ontspant en er ontstaat ruimte. En die ruimte neem jij weer mee in je dagelijks leven, waardoor je – stap voor stap – de inzichten die je op doet kan integreren in jouw leven.

Wat is yoga?

Eenheid van lichaam en geest

Het woord yoga is afgeleid van het sanskriet woord ‘Yuj’ en kan vertaald worden als: vereniging of verbinding. Het duidt op een eenheidsprincipe van lichaam en
geest. En voor het verenigen van tegenstellingen, zoals: mannelijk en vrouwelijk, hard
en zacht, zwaar en licht, liefde en haat, vreugde en verdriet.

In de yogales beoefen je verschillende asana’s (lichaamshoudingen) in combinatie met de ademhaling. Hierdoor kan je werken met blokkades in het lichaam en kan de energie vrijer gaan stromen. Ook oefen je o.a. met loslaten, ontspannen, concentreren, (door)ademen en verblijven in spanning. Naast dat je werkt aan de gezondheid en mobiliteit van je lichaam, oefen je dus ook met andere thema’s die je kan toepassen in je dagelijks leven. 

Filosofie

Yoga omvat nog veel meer dan alleen de fysieke beoefening van verschillende houdingen. Het is een complete levenswijze die je dichter bij ‘je kern’ brengt. De beoefening maakt je bewust van denkpatronen en helpt je om subtiele signalen die je krijgt via het lichaam, de gedachten en de emoties op te merken en te respecteren.

Oorspronkelijk is yoga een van de zes orthodoxe systemen van de Indiase filosofie. Binnen de yogafilosofie is de fysieke beoefening van asana’s (lichaamshoudingen) een van de wegen naar een ‘hoger’ doel, ook wel omschreven als ‘eenwording’ of ‘verlichting’. Een van de bekendste geschriften die de weg naar dit ultieme doel beschrijft, is de Yoga Sutra’s van Patanjali. Hierin wordt omschreven wat yoga is, waarom je yoga zou beoefenen en welke wegen er zijn naast de fysieke vorm van yoga.

Groepslessen | Workshops | Programma’s

In de programma’s gaan we een aantal weken aan de slag met een specifiek thema en kan je ontdekken welke tools jou in je dagelijks leven het beste ondersteunen om ontspannen en vol vertrouwen in het leven te staan.

In de Sivananda yoga lessenreeksen kan je verdieping ervaren in je yoga beoefening. Door jezelf te committeren aan een aantal weken beoefening, kan de yoga zowel fysiek en mentaal meer voor jou gaan betekenen.

Wekelijks zijn er begeleide stiltewandelingen in de duinen.
Meer informatie hierover vind je hier:

Na succes van deel 1 nu ook deel 2 en 3!
Workshop No Mud No Lotus

Lotte

Lotte

”De docente weet een prettige, ontspannen sfeer te creëren. Ze neemt de tijd en weet de les voor iedereen toegankelijk te houden. Ik merkte dat ik echt even uit mijn hoofd kon komen. Na afloop ging ik naar huis met rust in mijn hoofd en energie in mijn lichaam.”
Malou

Malou

”….Mirjam heeft het talent om deze thema’s over te brengen vanuit haar eigen beleving zonder sturend of belerend te zijn en hierdoor is er ruimte voor ieders eigen proces. Bij individuele lessen gaat ze moeiteloos in op specifieke behoeften van de deelnemer...”

Heb jij hier behoefte aan?

 • Rust en helderheid
 • Leren aanvoelen van lichamelijke en mentale grenzen
 • Ontwikkelen van vertrouwen
 • Vertragen
 • Genereren van meer energie
 • Meer bewustzijn van processen in lichaam en geest
 • Focus brengen naar het hier en nu
 • Leren accepteren
 • Leren loslaten van gedachten en emoties
 • Verbeteren van concentratievermogen
 • Verbeterde slaap
 • Positief & vrij denken

L!cht Yoga & Coaching biedt je de tools om meer te voelen en minder te denken.
Zodat jij ontspannen en vol vertrouwen in het leven kan staan.

Ervaringsgerichte coaching

Herken je dit?

Emma voelt zich onrustig, ‘zit’ veel in haar hoofd en er komt geen eind aan haar to-do-lijst. Ze is niet snel tevreden
over haar eigen handelen. Ze heeft graag een gevoel van controle en wordt angstig als dit er niet is.
Ze is met haar hoofd vaak overal behalve in het ‘hier en nu’.

Elizabeth heeft het moeilijk om volledig te ontspannen. Er is vaak een vaag gevoel van angst aanwezig op de achtergrond die haar zegt dat ze niet helemaal kan loslaten.

Raoul ervaart regelmatig tijdtekort. Een tekort aan ruimte om op adem te komen. Hij wil het liefst overal aan
tegemoet komen. Het kost hem veel energie om ‘alle ballen hoog te houden’.

Yasmine beleeft alles heel intens en dit overweldigt haar op sommige momenten. Ze heeft meer tijd nodig om
tot rust te komen dan anderen om haar heen. Ze vindt het moeilijk om dit te aanvaarden van zichzelf.

Jason is met een burn-out thuis komen te zitten. Hij is erachter gekomen dat hij een lange tijd zijn grenzen is voorbij gegaan, zijn gevoelens aan de kant heeft gezet. Hij is op zoek naar een manier om makkelijker in contact te komen
met wat zich afspeelt in zijn gevoelswereld.

Yoga | Privéles

Met het beoefenen van yoga komt je hoofd tot rust, ontspant je lichaam en ontstaat er ruimte. En die ruimte neem jij weer mee in je dagelijks leven, waardoor je – stap voor stap – de inzichten die je opdoet kan integreren in je dagelijks leven.

Een privéles kan voor jou wat zijn als:

 • Je specifieke vragen hebt over welke oefeningen jou kunnen helpen;
 • Je een les wilt die helemaal afgestemd is op jouw behoeften;
 • Je op zoek bent naar een manier om jouw yoga beoefening thuis te ontwikkelen.

Ervaringsgerichte coaching

Ik leer je om liefdevol te kijken naar wat jou in de weg staat om ontspanning en tevredenheid te ervaren. Vanuit aanvaarding van hoe het nu is, kan er ruimte ontstaan om de situatie op een andere manier te bekijken.

Ervaringsgerichte coaching kan voor jou wat zijn als:

 • Je op zoek bent naar manieren om meer ontspannen in het leven te staan;
 • Je handvatten wilt om je hoofd tot rust te brengen en in het hier en nu te leven;
 • Je merkt dat je niet snel tevreden bent over je eigen handelen en je meer zachtheid naar jezelf wilt ontwikkelen;
 • Je weerstand ervaart en niet weet hoe je met je gevoelens moet omgaan.
Ria

Ria

''De lessen bij Mirjam ervaar ik als een mooie diepe verstilling. Mirjam weet een mooie flow in haar lessen te brengen met oefeningen die ze goed opbouwt met aandacht voor adem, lichaam en geest. Zo voel ik me na de les ontspannen en opgeladen.''
Marjolein

Marjolein

''Ik heb bij Mirjam een persoonlijk traject met privé lessen gevolgd, omdat ik na wat blessures voorzichtig weer wilde ontdekken wat er mogelijk was. Mirjam heeft mij heel fijn ondersteund in wat ik nodig had, door oefeningen te kiezen die precies pasten bij mijn behoefte.''