Moed en liefde

Kamperen met een 5 jarige

Met blote voeten over het natte gras, het zand en de modder. Rennen door de regen, uitglijden in de modder en spelen in de warme zon. Het was er allemaal: gras, bomen, zon, regen, ruimte en tijd. 

En hij ging los. Ja hoor mama, ik weet waar onze tent is. Jahaa! 
Nee, ik hoef niets te drinken. Nee, ik hoef niet naar de wc.
Nee, ik wil blijven spelen.

Kom, het is nu echt tijd om te gaan slapen. Het is al hartstikke laat. Kom, lieverd. Ik tel tot drie en dan kom je: 1,2,3.

De vrijheid die hij vindt in het buiten spelen kan niet lang genoeg duren. Stoppen wil hij eigenlijk nooit. Waar ligt de grens? Hier kom ik mezelf tegen.

Ben ik nu niet te streng? Wil ik controle over iets wat ik moet loslaten? Hoe zorg ik ervoor dat hij luistert? Allemaal vragen die in mij op kwamen. En het vervelende is: er is geen antwoord. Er is geen regel die je op alle situaties kan toepassen
(was dit maar zo). 

Het enige dat ik kan doen, is mijn intuïtie volgen en ervoor gaan staan. Ook als het niet genoeg is voor hem, is het misschien wel genoeg voor mij.
En dit mag ik respecteren.

Wat heeft dit te maken met yoga en mindfulness? Alles! Mijn kind is mijn grootste spiegel als het gaat om:

– in het hier en nu zijn;
– bij jezelf blijven;
– voelen wat nodig is;
– grenzen en begrenzen;
– loslaten;
– accepteren.

Heb jij hier ook ervaring mee? Misschien wel in andere leefgebieden? En hoe lukt het jou om te vertrouwen op je beslissingen?

Ik vind mezelf vaak zoekend naar de juiste weg (in meerdere leefgebieden).
En soms moet ik constateren dat ik het gewoon niet weet. Dit toestaan vind ik best wel eng. Want ik heb zo’n helder beeld van hoe ik me zou willen voelen en wat ik zou willen bereiken!

Dit loslaten en het nemen zoals het nu is, vraagt moed en liefde. Elke keer weer. En hoe vaker ik het doe, hoe meer ik durf te voelen en met een open hart kan deelnemen aan het leven.

Voor mij is het lesgeven en coachen net zo goed een reminder voor mezelf. Ik deel de inzichten die ik onderweg op doe graag met jou! Herken je dingen uit mijn verhaal? Misschien kan ik wel wat voor jou betekenen. Een kennismaking kan altijd
en is vrijblijvend.