Yoga filosofie en aanbod

Een levenswijze die je dichter bij jouw kern brengt.

Waarom yoga?

Yoga omvat meer dan de houdingen die we aannemen op de mat. De houdingen, ademhalingsoefeningen en concentratieoefeningen zijn tools om ‘uit het hoofd en in je lijf’ te komen. Je ervaart dat alles wat je tegenkomt aan ruimte, opening, ontspanning, stijfheid, blokkades en oordelen er gewoon mag zijn. Door alles wat je waarneemt te erkennen, leer je jouw lijf en geest dat het ‘nu’ een veilige plek is.

Je hoofd komt tot rust, je lichaam ontspant en er ontstaat ruimte. En die ruimte neem jij weer mee in je dagelijks leven, waardoor je – stap voor stap – de inzichten die je op doet kan integreren in jouw leven.

Wat is yoga?

Eenheid van lichaam en geest

Het woord yoga is afgeleid van het sanskriet woord ‘Yuj’ en kan vertaald worden als: vereniging of verbinding. Het duidt op een eenheidsprincipe van lichaam en
geest. En voor het verenigen van tegenstellingen, zoals: mannelijk en vrouwelijk, hard
en zacht, zwaar en licht, liefde en haat, vreugde en verdriet.

In de yogales beoefen je verschillende asana’s (lichaamshoudingen) in combinatie met de ademhaling. Hierdoor kan je werken met blokkades in het lichaam en kan de energie vrijer gaan stromen. Ook oefen je o.a. met loslaten, ontspannen, concentreren, (door)ademen en verblijven in spanning. Naast dat je werkt aan de gezondheid en mobiliteit van je lichaam, oefen je dus ook met andere thema’s die je kan toepassen in je dagelijks leven. 

Filosofie

Yoga omvat nog veel meer dan alleen de fysieke beoefening van verschillende houdingen. Het is een complete levenswijze die je dichter bij ‘je kern’ brengt. De beoefening maakt je bewust van denkpatronen en helpt je om subtiele signalen die je krijgt via het lichaam, de gedachten en de emoties op te merken en te respecteren.

Oorspronkelijk is yoga een van de zes orthodoxe systemen van de Indiase filosofie. Binnen de yogafilosofie is de fysieke beoefening van asana’s (lichaamshoudingen) een van de wegen naar een ‘hoger’ doel, ook wel omschreven als ‘eenwording’ of ‘verlichting’. Een van de bekendste geschriften die de weg naar dit ultieme doel beschrijft, is de Yoga Sutra’s van Patanjali. Hierin wordt omschreven wat yoga is, waarom je yoga zou beoefenen en welke wegen er zijn naast de fysieke vorm van yoga.

”Health is wealth, peace of mind is happiness. Yoga shows the way.” – Swami Vishnu Devananda

Lotte

Lotte

”De docente weet een prettige, ontspannen sfeer te creëren. Ze neemt de tijd en weet de les voor iedereen toegankelijk te houden. Ik merkte dat ik echt even uit mijn hoofd kon komen. Na afloop ging ik naar huis met rust in mijn hoofd en energie in mijn lichaam.”
Malou

Malou

”….Mirjam heeft het talent om deze thema’s over te brengen vanuit haar eigen beleving zonder sturend of belerend te zijn en hierdoor is er ruimte voor ieders eigen proces. Bij individuele lessen gaat ze moeiteloos in op specifieke behoeften van de deelnemer...”

Groepslessen en programma’s

In de programma’s gaan we een aantal weken aan de slag met een specifiek thema en kan je ontdekken welke tools jou in je dagelijks leven het beste ondersteunen om ontspannen en vol vertrouwen in het leven te staan.

In de Sivananda yoga lessenreeksen kan je verdieping ervaren in je yoga beoefening. Door jezelf te committeren aan een aantal weken beoefening, kan de yoga zowel fysiek en mentaal meer voor jou gaan betekenen.

Wekelijks zijn er begeleide stiltewandelingen in de duinen. Meer informatie hierover vind je hier.

Maak kennis met Sivananda yoga
met deze Special!

Privéles

Ik help je graag verder op jouw persoonlijke yoga-pad!

Yoga

  • Je hebt specifieke vragen over de uitvoering van verschillende houdingen/ oefeningen.
  • Je wilt een les die helemaal afgestemd is op jouw behoeften.
  • Je bent op zoek naar een manier om jouw yoga beoefening thuis te ontwikkelen.
  • Je voelt je niet op je gemak in een groepsles.

Ervaringsgerichte coaching

  • Je bent op zoek naar manieren om meer ontspannen in het leven te staan.
  • Je wilt handvatten om je hoofd tot rust te brengen en in het hier en nu te leven.
  • Je merkt dat je niet snel tevreden bent over je eigen handelen en je wilt meer zachtheid naar jezelf ontwikkelen.
  • Je ervaart weerstand en sterke emoties in onaangename situaties en zou graag willen leren om dingen te accepteren zoals ze zijn.